DIY: Robot Master, snel + klein + leuk = een blijvertje!

Geplaatst: 6 januari 2012 in DIY en PnP
Tags:, ,

Dit is er eentje dat al een tijdje op mijn ‘wishlist’ staat om te aan te schaffen…  Op het eerste zicht lijkt het een eenvoudig rekenspelletje waarmee ze u tussen uw 6 en 10 jaar op school mee bezig hielden – maar het is gelukkig meer dan dat.  Het is Reiner Knizia’s perfecte tussendoortje geworden om dode momenten op te vullen.

Een minuscuul doosje, de spelregels  zijn in twintig seconden uitgelegd – en het spel duurt zelf ook maar 15 minuten.  Je kan het alleen spelen of met twee, dus geen excuses meer als je even niet weet wat doen – op restaurant, wachtend op je eten, in één of andere wachtzaal, omdat je geen zin hebt voor de honderdste keer hetzelfde vrouwenmagazine te lezen of op je werk, omdat… (vul zelf maar in)

Eén probleem: de plaatselijke gezelschapsspelenboer heeft alle mogelijke spelen in voorraad – maar dit niet.  En je kan het overal bestellen, Frankrijk, Duitsland, Nepal,… – maar hier niet.  Of je moest er zowat het driedubbele van de prijs voor over hebben – en dat heb ik niet!

Dus, tijd om de handen even uit de mouwen te steken…  en die goede oude Adobe Photoshop nog eens in gang te trappen.

Wat heb je nodig voor een huis-, tuin- en keukensetje ‘Robot Master’?  Niet erg veel zo blijkt:

  • 6 kaarten met waarde ‘0’
  • 6 kaarten met waarde ‘1’
  • 6 kaarten met waarde ‘2’
  • 6 kaarten met waarde ‘3’
  • 6 kaarten met waarde ‘4’
  • en tenslotte… 6 kaarten met waarde ‘5’
  • natuurlijk de regels niet vergeten, maar op BGG vind je die hier

Nu, technisch gezien heb je dus eigenlijk niets nodig om je eigen exemplaar te bouwen.  Je neemt 36 post-it blaadjes en schrijft daar de nodige nummers op.  Of je neemt twee identieke kaartspelen (die je ooit eens hebt gewonnen bij de tombola van het plaatselijke rusthuis) en neemt daar 6 kaarten van de waarden ‘1’ tot en met ‘5’ uit, en voor de kaarten met waarde ‘0’ neem je boeren, of zo…  Gemakkelijk dus, klaar en af!  Maar niet mooi…  Dus laten we er toch maar aan beginnen.

Er zijn enkel maar kaartjes!

Dus hoeven we ons enkel daar maar op te concentreren.  Als ik dan toch de vrije hand heb, wil ik de kaartjes niet zomaar kopiëren.  Als het even kan, pas ik het thema aan naar eigen voorkeur.  Niet zo moeilijk in dit geval de grappige robotjes uit de originele versie (die ook echt wel leuk zijn!) worden in mijn versie steampunk-robots

Maar niet de klassieke japanse steampunk robots, ik kies hier liever voor de ontwerpen van een Belgische kunstenaar die ik al een tijdje bewonder: Stephane Halleux, en zijn website vind je hier.  Zijn wat dromerige, artisanale stijl leunt dicht aan bij andere favorieten van mij, zoals bijvoorbeeld de Belgisch/Franse animatiefilm ‘Les triplettes de Belleville’, maar ook de CrabFu-Steamworks…  Iets om naar uit te kijken is ook de korte animatiefilm gebaseerd op de werken van Halleux: ‘Monsieur Hublot’.  Google het maar eens, ’t is de moeite.

In ieder geval, veel tekst om iets heel eenvoudig uit te leggen: ik maakte dus 36 kaartjes, elk 7 op 7 cm…

Zesendertig voorkanten en zesendertig achterkanten, steeds afgedrukt op 250 gr glanzend papier, en als je ze dan aan elkaar lijmt, krijg je kaartjes die stevig en degelijk aanvoelen.  Even nog de corner puncher gebruiken om alles er wat ‘professioneler’ te laten uitzien en we zijn er!  ‘Steambot Master’ is klaar (ja, ok.  Weer geen ongelofelijk innovatieve titel.  Maar het dekt de lading!)

Inpakken, en wegwezen.

Hier is nog wat werk aan de winkel, want ik heb nog geen perfect doosje gevonden.  Nu heb je natuurlijk niet veel nodig (enkel de 36 kaarten, eventueel een korte handleiding), dus met een doosje van 8 op 8 op 3 cm ben je ruim voorzien.  Nog even een achterkant van een kaart extra afdrukken voor bovenop – finito!

Snel en eenvoudig te maken – maar het speelplezier is oneindig veel groter!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s